Branschen engagerar sig i att utbilda drifttekniker

I höstas var det tredje året Angelica Wistbo Nibell höll en av kurserna på driftteknikerutbildningen på East Sweden Business School (ESBS). Även i år engagerade vi våra kunder i utbildningen. Eleverna fick göra ett studiebesök för att se hur Söderenergi arbetar och Robin Erneby från VME höll en uppskattad föreläsning. 


Att det råder brist på drifttekniker i branschen är ett problem som många av våra kunder upplever. Vi på Wistbo Information har alltid velat vara mer än bara en systemleverantör, därför är det självklart för oss att engagera oss i att utbilda fler drifttekniker. För tredje året i rad höll Angelica i kursen Teknisk dokumentation och kommunikation på ESBS:s driftteknikerutbildning.
 
– När våra studerande på YH-drifttekniker läser kursen i Teknisk dokumentation och kommunikation får de tillgång till Wistbo driftportal-appen. Precis som i verkligheten händer det massa saker som behöver kommuniceras och följas upp. Morgondagens drifttekniker behöver lära sig att använda smarta digitala hjälpmedel vid kommunikation mellan exvis skriftlag. Genom vårt samarbete med Angelica och Wistbo Information så har vi en kurs som blir riktad, roligt och väldigt relevant, säger Åsa Skoglund, vd på ESBS. 

Bra forum att koppla ihop studenter med arbetsgivare

Även i år engagerade sig våra kunder i utbildningen. Studenterna fick möjlighet att se hur arbetet med dokumentation och kommunikation fungerar i praktiken hos vår kund Söderenergi och Robin Erneby från VME kom till utbildningen och berättade varför det är viktigt att använda digitala verktyg ur en produktionschefs perspektiv.

– Många jagar drifttekniker och vill ha hjälp att bli ihopkopplade med skolan för att få kontakt med studenterna. Detta är ett perfekt forum för det. När man väl har etablerat en kontakt är det enklare att erbjuda ett jobb, säger Angelica.
 
Robin har varit med vid ett par möten innan utbildningen och även tagit emot LIA-studenter från driftteknikerutbildningar. 
– Det råder stor brist på kompetenta drifttekniker på marknaden. Det är ett relativt svårt jobb som kräver en bred bakgrund. För VME är det viktigt att påverka innehållet i utbildningen. Drifttekniker är ett yrke där den som är intresserad och ambitiös är garanterad arbete för all framtid då man kan jobba inom flera olika industrisegment.

Vi är glada att hitta forum för branschen att träffas

Angelica berättar att det lyckade trepartssamarbetet även har inneburit att Åsa har fått fler kontakter i alla led i branschen. För oss på Wistbo är det kul att kunna bidra till att hitta fler forum där branschen kan sammanstråla. 
– Jag brinner extra för att utbilda blivande drifttekniker i digital kommunikation. De kommer ut med insikter som kan förändra hela branschen. Yngre är oftast mer mogna att ta till sig nya digitala arbetssätt.   

Wistbo driftportal integrerad med underhållssystem och Microsoft 365