Historien bakom Wistbo driftportal

Peter Wistbo jobbade under 80-90 talet som IT-konsult inom industrin och då främst med program som skulle underlätta samarbetet mellan individer och grupper inom industrin. Det han upptäckte var att dessa program, som oftast utvecklades av stora företag i USA, inte var anpassade för de behov som svenska företag och organisationer har. I kontakten med sina dåvarande kunder fanns ett stort behov av att jobba mer strukturerat med informationshanteringen men de system som fanns på marknaden var inte utformade för att kunna skräddarsys för varje kund. Peter hade en dröm att någon gång starta ett eget företag där han tillsammans med kunderna kunde bygga enkla och användarvänliga system i syfte att förenkla vardagen.

Startade Wistbo Marketing AB

1997 gick det stora konsultföretaget som Peter jobbade på i konkurs och det fanns tid att fundera på framtiden. Han startade ett litet konsultföretag ihop med en f.d arbetskollega och i det bolaget började man bygga applikationer. Runt 2000 talet hade många IT företag en tuff period och Peter valde att lämna bolaget och startade då företaget Wistbo Marketing AB.

Efter några år av arbete hemma i villan hade företaget tre anställda och det var dags att lämna hemmakontoren för egna kontorslokaler. I samband med detta ändrade företaget namn till Wistbo Information AB. Företaget hade vid den tiden en intressant applikation i sin produktportfölj som hette Wistbo Skiftrapport. Den hade några år tidigare tagits fram i samarbete med företaget Dahréntråd som hade behov av att förbättra informationshanteringen mellan dagtids- och skiftgående personal.

Wistbo Skiftrapport


Peter fick nys av en affärskollega med lång erfarenhet av energibranschen att kraftvärmeverken inte hade något bra verktyg för att logga händelser inom driften. Det resulterade i att Peter och affärskollegan åkte land och rike runt under några år och besökte många kraftvärmeverk och presenterade idén med Wistbo Skiftrapport. Intresset för systemet var stort men det gick trögt.

Men Peter är en envis man som inte ger upp så lätt.

Genombrottet kom 2007 när Peter träffade Studsvik Nuclear som några år tidigare hade visat intresse för möjligheterna med Wistbo Skiftrapport. Wistbo Information fick uppdraget att utveckla en helt ny och webb-baserad version av systemet. 

Wistbo driftportal


Äntligen fick Peter chansen att visa vilken kompetens man hade inom området. Systemet lanserades 2008 och blev företagets första webb-baserade molntjänst.

Med den nya molntjänsten i produktportföljen tog Peter åter kontakt med Tekniska verken som han hade träffat många gånger tidigare. Den nya webb-baserade molntjänsten presenterades och Tekniska verken ”tände på alla cylindrar” av det man såg, webb-baserat var helt klart framtiden.

2010 är en milstolpe i företagets utveckling då Tekniska verken tog beslut att köra igång systemet inom sin driftorganisation. Vi döpte om systemet till Wistbo driftportal eftersom det var ett mer passande namn. Och så heter systemet än idag.

Och resten är som man säger historia...