VME har insett fördelarna med att arbeta digitalt

För att kunna arbeta proaktivt istället för att släcka bränder valde VME att börja använda Wistbo Driftportal. Produktionschefen Robin Erneby hade höga förväntningar och berättar att han blir positivt överraskad hela tiden.


VME har nyligen implementerat Wistbo Driftportal. Tanken har funnits i flera år, men ingen har tagit tag i att driva på.
– I och med att vi är nya användare testar vi oss fortfarande fram. Vi använder främst driftportalen vid rondering och för informationsutbyte, säger Robin Erneby, produktionschef på VME, Västra Mälardalens Energi & Miljö.
Han berättar att de har saknat en plattform för rondering och för att enkelt kunna dela information.
– Vi vill strukturera upp vårt arbete, inte bara springa på larm. Innan har det varit svårt att prioritera i och med att vi inte hade någon kontroll, nu bygger vi upp en förståelse för var insatser behöver utföras och arbetar proaktivt. Vi får tidigt information om gnisslande grejer och puffande prylar, säger han och fortsätter:
– Förr hade vi inget gemensamt, naturligt ställe för informationsutbyte. Äntligen har vi en självklar plats där vi samlar allt. Både planering och uppföljning.

Analysera behoven digitalt

I och med att VME började använda driftportalen mitt under rådande pandemi var vi tvungna att utföra behovsanalysen digitalt.
– Jag hade föredragit ett personligt möte, men vi var på så låg nivå att vi inte hade något val. Angelica Wistbo Nibell (försäljningsansvarig) har på kort tid bildat sig en uppfattning om våra behov och med sin erfarenhet från andra enheter vet hon vad vi behöver. Det har varit bra med digitala möten för att fånga upp medarbetarna och inte bara köra över dem.
Att träffas digitalt har sparat tid för båda parter.
– Det innebar även lägre kostnad så vi har kunnat köpa tid för att implementera systemet. Att utbilda medarbetarna digitalt fungerade bra, Peter Wistbo (projektledare) pratade och de kunde knappa med appen samtidigt. Det gjorde att vi fick upp ögonen för att köpa andra utbildningar digitalt.

Positivt överraskad över enkelheten

Robin beskriver driftportalen som ett kinderägg.
– Vi får mycket som jag inte hade räknat med. Visst kostar abonnemanget, men vi har kunnat säga upp andra system och effektiviserat vårt arbete.
Han är positivt överraskad över hur enkel driftportalen är att använda.
– Även de som inte är vana datoranvändare hade lätt att komma igång. Det är jag lättad över. Andra system har ibland varit en belastning, men nu är de flesta positiva. Även de som har svårt för förändring. Nu ser jag fram emot att kunna utveckla oss vidare.

Möt driftsamordnare Björn Karlsson